Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed

Markigheden

Paardenmarkt in Rolde terug op de kaart

Als vanouds is er op dinsdag 13 september weer een landbouw- en groenbeurs & paardenmarkt in Rolde.

Met een mooi aantal paarden en pony's, waarbij we de dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben, maakt Boermarke Rolde dit jaar weer een levendige handel mogelijk.

Boermarke en de Roldermarkt

Van oudsher was er sprake van een gezamenlijke feestweek, georganiseerd door verschillende verenigingen/organisaties in het dorp, maar met een duidelijke scheiding tussen de organisatie van de evenementen. Met het oog op de gemeentelijke herindeling in 1998 zijn er in de jaren hieraan vooraf, voorbereidingen getroffen om één overkoepelende organisatie in het dorp te krijgen waaronder alle evenementen van de Roldermarkt vallen. Dit alles om in overleggen met de nieuw te vormen gemeente sterker over te komen en de karakteristieke Roldermarkt voor Rolde te behouden. Dit is gelukt en de Roldermarkt is nu een vaststaand cultureel, jaarlijks terugkerend gebeuren van de gemeente Aa en Hunze. Het wordt georganiseerd door de O.V.V.R. In het bestuur van de OVVR zitten statutair ook bestuurders van de Boermarke.

De markt op de 2e dinsdag van september werd georganiseerd door de Boermarke. Tot 2001 was dit niet alleen een paardenmarkt, maar ook een markt voor runderen en schapen. De Boermarke zorgde voor administratie van de aangevoerde dieren. Ze had marktmeesters in “dienst” die van ‘s-ochtends heel vroeg bij de invalswegen van het dorp de boeren en handelaren opving. Er moest per dier marktgeld betaald worden om op de Roldermarkt te komen. Ook de veearts werd door de Boermarke ingeschakeld om de aangevoerde dieren te keuren op hun gezondheid.

De marktmeesters kwamen in de loop van de ochtend bij elkaar met het bestuur van de Boermarke en dan werd de balans opgemaakt van het aantal aangevoerde dieren en de verschillende diersoorten. De paarden stonden altijd op de Grote Brink, het rundvee op de Schutbrink  en de schapen op het deel van de Grote Brink rechts van de Brinkstraat.

De Boermarke organiseerde ook de landbouw(mechanisatie) beurs die op dinsdagmiddag van de Roldermarkt plaatsvindt. Binnen het OVVR bestuur vind je deze verdeling nog steeds terug. De veemarkt is inmiddels een veulenveiling geworden en de landbouwbeurs is er nog steeds. We nodigen u van harte uit deze Roldermarkt hier kennis te maken met AGRARISCH Rolde. De huidige Boermarke-leden kunt u in elk geval deze dinsdag op De Brink treffen!