Contact

Vereniging Drentse Boermarken
Drentse Statenlaan 3
9451 GN Rolde 
tel.  0592 241953

info@boermarken.nl

Banknummer:
NL29 RABO 0356 0182 45

meer informatie..

Samenwerking

  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
Algemene Vergadering VDB 28 november 2019

Actiedreiging agrarische sector nog niet voorbij 

Drentse Boermarken tegen grote zonneparken

De Vereniging Drentse Boermarken is faliekant tegen grote zonneparken en windmolens in Drenthe. Dat werd duidelijk tijdens de Algemene Vergadering van de vereniging in Rolde. Voorzitter Albert Lanting noemt wat er nu gaande is in de provincie “een verrommeling van het landschap.” Hij is voorstander van de aanleg van zonnepanelen op daken van boerderijen en schuren. “Zelfs natuur- en milieuorganisaties omarmen de zonneparken nu”, aldus Lanting. “Ze lijken omgekocht door de zonneparklobby, die grond af zal staan voor paddenpoelen, bijenhotels, nestplaatsen en klein wild en kruidenstroken.”

 

Albert_Lanting_2019_nov

(Foto: Voorzitter Albert Lanting)

Volgens Lanting verwacht de brancheorganisatie, Holland Solar, dat het aantal zonneparken nog tien tot vijftien maal zo groot zal worden. “Maak je borst maar nat”, waarschuwde Lanting.

De Boermarkenvoorzitter prees de groep jonge boeren die zich via social media profileert en liet weten veelwaardering voor hen te hebben vanwege het in goede banen leiden van de boerenacties. Twee van die jonge boeren, Jos Ubels uit Anderen en Rens Mulder uit Dwingeloo, lichtten de achtergronden van hun acties tijdens de vergadering toe, maar waarschuwden tevens dat, wanneer de politiek niet genoeg mee beweegt, verdere acties niet worden uitgesloten. Jos Ubels van Farmers Defence Force Nederland is met zijn organisatie bereid de harde lijn te blijven volgen. Hij schetste dat de actieleiders aanvankelijk onzeker waren over het aantal deelnemers dat begin oktober naar Den Haag wilde optrekken. “We hadden zo weinig aanmeldingen dat we de dag ervoor nog dachten met slechts enkele boeren op te trekken. Maar toen we de avond ervoor in Rogat op het verzamelpunt stonden, bleek dat er een onafzienbare stroom trekkers over de A-28 kwam aanrijden.”

Het leidde ertoe dat door de actievoerders een Facebookpagina werd opgezet en ook dat ze via de dienst “Telegram” actief werden. “Wanneer de politiek niet wil luisteren, hebben wij nu een grote truc en dat is snelheid. Door één druk op de knop kunnen wij iedereen mobiliseren, zeker 50.000 volgers kunnen we zo direct in actie laten komen.”
Volgens Ubels wordt er met grote regelmaat intensief overleg gevoerd met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en minister Carola Schouten. “Wij hopen er als boerenorganisaties samen met de minister uit te komen. We willen een plan waar wij iets mee kunnen, maar waar ook de overheid iets mee kan. Er moet een vrijheid van keuze komen, maar wij willen niet dat ons eenzijdig regels worden opgedrongen”, aldus Ubels, die zijn gehoor liet weten dat de actiebereidheid steeds groter wordt.
Intussen zijn de krachten van landbouwers, veehouders en andere organisaties uit de agrarische wereld gebundeld in het “Landbouwcollectief”. Volgens Ubels en Rens trekt dat collectief samen op met gelijksoortige organisaties in onder meer Duitsland, Polen, België, Frankrijk en Ierland om ook in Europa een vuist te maken. Verder zijn er in Nederland vergevorderde plannen voor een “boer en burger partij”, die de tegenhanger moet worden van de Partij voor de Dieren. “Inmiddels zijn we uitstekend georganiseerd en krijgen we steeds meer volgers”, aldus de actieleiders. Het Drentse actieduo kon rekenen op veel begrip en waardering vanuit de zaal.

Jos_Ubels_links_en_Rens_Mulder_2019_nov

Foto: Jos Ubels (links) en Rens Mulder (rechts)
De aanwezigen bij de Algemene Vergadering kregen ook nog een presentatie van hoofd bedrijfsvoering van het Nationaal Park Hoge Veluwe, Jakob Leidekker. Hij schetste het beeld dat het natuurbeheer van het 6000 hectare gebied gezien moet worden als een “bedrijf”.
“In feite verkopen wij natuur”, aldus Leidekker, die liet weten dat tachtig procent van de inkomsten van het park van de 600.000 jaarlijkse bezoekers komt en dat ook veel hout en maaisel wordt verhandeld.