Contact

Vereniging Drentse Boermarken
Drentse Statenlaan 3
9451 GN Rolde 
tel.  0592 241953

info@boermarken.nl

Banknummer:
NL29 RABO 0356 0182 45

meer informatie..

Samenwerking

  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
  • Samenwerking
Boerhoorn eindelijk na 62 jaar terug in Zeijen

Het boermarke bestuur heeft de originele boerhoorn van 1881 weer terug naar Zeijen weten te halen. De boerhoorn is een instrument waarop door de voorzitter van de boermarke werd geblazen om de inwoners van het dorp bij elkaar te halen wanneer er vroeger bijvoorbeeld sneeuwgeruimd moest worden in het dorp. Ook werd er op geblazen om de jaarlijkse boervergadering te openen en bij het ontsteken van het paasvuur. De boerderij "Barringe Erve" ooit gestaan aan de Zuiderstraat tussen huis nr 3 en nr 5 is in 1953 aangekocht door het Openluchtmuseum te Arnhem inclusief de gehele inboedel met daarbij de boerhoorn. De boerderij is in het Openlucht museum weer opgebouwd en kan daar worden bezichtigd. Als je in de boerderij kijkt dan hangt daar ook een boerhoorn aan de muur ,dit is een replica van de originele deze ligt namelijk in depot te Schaarsbergen.

In 2010 heeft het boermarke bestuur een brief gestuurd met daarin het verzoek tot teruggave van onze originele boerhoorn, omdat dit volgens ons ten aller tijde eigendom is aan de boermarke.

Wij kregen daarop als antwoord dat wij hem niet terug kunnen krijgen omdat hij hoort bij de inboedel van de boerderij en daarmee rijks eigendom is geworden . De erfgoed waarde van juist deze hoorn is erg hoog zeggen ze.

Bijzondere wending

Toen wij in 2013 i.v.m. het leukste dorp van Drenthe de wandelroute "het verhaal van de verdwenen boerhoorn" hadden bedacht. Is er kennelijk iemand geweest die ons wilde helpen om de boerhoorn terug te krijgen, want in de zomer van 2013 is hij uit de boerderij gestolen.

Toen deze persoon erachter kwam dat de hoorn uit de boerderij niet de originele was maar een replica heeft ie hem teruggestuurd per postpakket naar het museum.

Omdat er in Zeijen afgelopen September een provinciale boermarke dag werd georganiseerd voor alle nog bestaande 87 boermarken, leek het ons mooi om daar de originele hoorn te kunnen tonen.

Wij hebben gevraagd of ze de boerhoorn aan ons willen uitlenen, toen werd het boermarke bestuur uitgenodigd in Arnhem bij de sector manager collecties en beheer van het museum. Ze wilde eerst wel eens zien wie Bert Bonder, Roelf Barels, Jan Takens en Gerko Brink zijn, want er was namelijk een incident gebeurt afgelopen jaar. Toen vertelde ze dus van de diefstal in 2013,en melde ons dat wij geluk hebben gehad dat ze geen aangifte hebben gedaan, want dan waren wij als eerste verdachten aangewezen.

Maar gelukkig kwamen wij toch wel betrouwbaar op haar over en hebben wij ook gezegd dat we heel graag de boerhoorn terug in Zeijen willen, maar niet op een verkeerde manier.

Nieuwe kansen

Ze wilde met ons een nieuwe afspraak maken dan konden we het museum bekijken en de oude boerderij van Zeijen, en ze zal er voor zorgen dat de originele Boerhoorn er ook is. Hier zijn we met het voltallige bestuur op af gegaan We hebben afgesproken dat ik erop mag blazen als voorzitter, en als ik er geluid uit krijg dan mogen we hem voor lange tijd in bruikleen hebben.

Na menig poging is het mij niet gelukt lom er geluid uitte krijgen, maar de uitleen is wel geregeld.

Presentatie Boerhoorn

En zo hebben wij hem dus op de Boermarkendag in Zeijen op 5 September 2014 gepresenteerd en op onze eigen jaarvergadering op de eerste zaterdag avond van het nieuwe jaar, 3 januari 2015.

Op de koehoorn staan een aantal initialen van oud bestuursleden o.a AL h.z 1927 vermoedelijk Albert Lammers oud bewoner van de boerderij geboren 1898 is in 1927 waarschijnlijk voorzitter geworden van de boermarke. HT vermoedelijk Harm Tinge, en WM ? en ,WR ? waar wij de namen niet van weten.

De 30 aanwezige boermarke leden op de jaarvergadering vonden het erg leuk om na 62 jaar de originele boerhoorn te bewonderen, maar gezien de eisen die aan de uitleen zijn gesteld zijn wij genoodzaakt om hem weerterug te brengen naar Arnhem. Wei willen we nog bekijken of het mogelijk is om een replica te laten maken, want dat is toch mooier dan de blikken toeter waar nu door de voorzitter op wordt geblazen.

Een bijzonder verhaal over een bijzonder instrument